Aikuisurheilusta haastetta vapaisiin vuosiin – aloittaminen onnistuu vielä eläkeiässäkin ja jatkaa voi vaikka satavuotiaaksi

Suuntana100 Onnistujat olympiamitalisti Kaarlo Maaninka ja aivo/selkäydinvammainen Jukka Stolt ovat käynnistäneet MinuuttiVeto-nimellä liikkeelle lähtevän Haastekampanjan. Pitkiä matkoja juosseet miehet ovat haastaneet toisensa 400 m ratajuoksuun tavoitteena M65-sarjan SM.

Kaarlo kilpailee edelleen osallistumalla joka vuosi kansainvälisiin senioreiden yleisurheilukilpailuihin. Vuonna 2019 European Masters Athletics Championships -kisa pidettiin Italiassa Venetsiassa. Siellä Kaarlo sijoittui M65-sarjassa 5000 metrin juoksussa kahdeksanneksi ajalla 20:47:41. Aikuisurheilukilpailuihin osallistuminen on Kaarlon mielestä ”monin tavoin antoisaa”. Kilpaileminen ”antaa harjoittelulle lisämotivaation”. ”Kisat vievät miehen ja mukana matkustavan vaimon eri puolille maailmaa”.

Mutta ei aikuisurheiluun osallistuakseen tarvitse olla mestariurheilija. Jukka Stolt liittyi Hämeenlinnan Tarmon aikuisurheilijoihin. Sieltä löytyi porukka, paikka ja jopa valmennusapua hänen pikajuoksuharjoitustensa tueksi. Maratonmatkoja taittaneella Jukalla on paljon opittavaa ja harjoiteltavaa ennen ensi kesän haastejuoksua alkaen juoksuaskelluksen vaihtamisesta kantaaskeleesta päkiälle. Usko Jukan onnistumiseen on meillä vahva. Hän on aiemmissa tempauksissaan ja itsensä kuntouttamisessa osoittanut, että”kaikki on mahdollista, kun uskoo ja tahtoo”. Jukan matkaa kohti haastejuoksua voi seurata minuuttiveto.fi -sivuilla ja Facebookin MinuuttiVeto-ryhmässä.

Aikuisurheilun voi aloittaa vielä eläkkeelläkin ja urheilemista voi jatkaa vaikka satavuotiaaksi, sillä sarjoja on tarjolla miehille ja naisille jopa yli 95 vuotialle.

Itselleen voi valita yhden tai useamman lajin ja harjoittelun tueksi sopivan urheiluseuran, jonka kautta voi osallistua myös kilpailuihin. Suomen Aikuisurheiluliitto ry:llä (SAUL) on 365 jäsenseuran valtakunnallinen seuraverkosto. Jäsenseuroissa aikuisurheilijoita on yli 10 000. Liiton tarkoituksena on toimia aikuisurheilun valtakunnallisena järjestönä, joka edistää terveyttä ja toimintakykyä ylläpitävää laaja-alaista harrastus, koulutus ja kilpailutoimintaa. Toiminnan iskulause ”liikuntaa koko elämänkaari” kuvaa osuvasti liiton toiminnan kohdistamista koko aikuisikäiseen väestöön ikärajoihin tuijottamatta.

Suuntana100 ry on valinnut vuoden 2020 teemaksi itsensä haastamisen, mitä tukee käynnistetty MinuuttiVeto Haastekampanja. Ideana on, että voimme haastaa itseämme normitasoamme ylittäviin suorituksiin ja halutessamme julkaista haasteen minuuttiveto.fi -sivuilla tai MinuuttiVeto Facebook-ryhmässä ja samalla osallistua nuoriso- tai senioriurheilun edistämiseen jokaisen itse valitsemalla haastesummalla.

Aikuisurheilu tarjoaa mitä parhaimmat puitteet itsensä haastamiseen. 90- ja 95-sarjalaisten uskomattomat suoritukset kotimaisella ja kansainvälisellä tasolla kannustavat myös nuorempia aikuisurheilijoita. Seniorisarjalaiset inspiroivat, sillä heillä riittää virtaa. Tiet aikuisurheilijoiksi eroavat, mutta yhteistä kaikille on rakkaus liikuntaan. Harjoittelun ei suinkaan pidä olla rankkaa puurtamista, vaan lempeys omaa kehoa kohtaan on valtti.

SAUL haastatteli Ikiliikkuja-lehden 4/2019 artikkeliin tosielämän ikiliikkujia ja kysyi heiltä, miten he ovat päätyneet aikoinaan aikuisurheilun pariin:

N90-sarjassa kilpaileva Senni Sopanen aloitti aikuisyleisurheiln 78-vuotiaana. Senni Sopasen neuvo nuoremmille aikuisurheilijoille Ikiliikkujalehdessä: ”Urheiluharrastus ja sosiaalinen aktiivisuus lisäävät monipuolisesti voimavaroja. Kaikenlainen liikunta edistää hyvinvointia”.

Viljo Hyvölä Iisalmen Visasta kilpailee M90-sarjassa. Hän käveli ME:n 3000 m ratakävelyssä Puolan Torunissa. Viljon neuvo aikuisurheilua harkitseville: ”Ei sitä tiijä missä lajissa on kova ennen kuin kokkeilee. Niin kauan pitää liikkua, kun vaan pystyy.”

Viljo alkoi olla mukana aikuisurheilukisoissa 70-vuotiaana, kun Iisalmen Visaan perustettiin veteraanijaosto. Viljon urheilijataustasta Ikiliikkuja-lehdessä: Lapsena ja nuorena osallistuin satunnaisesti joihinkin kisoihin, ensimmäiset taisi olla sotilaspoikien 5 kilometrin hiihto. Tuolloin ei ollut oikein mahdollisuuksiakaan urheilla. Alle kolmikymppisenä osallistuin lähes kylmiltään Oulun tervahiihtoon, matka oli silloin 90 km. Keski-ikäisenäkin olin vielä ”sunnuntaihiihtelijä”, mutta pikkuhiljaa liikunta- ja kilpailuvietti voimistui. Säännöllisemmin aloin treenata viisikymppisenä. Lajeina oli hiihto ja juoksu.”

Rohkaisemme vapaita vuosia viettäviä haastamaan itseään ja miettimään mahdollisuutta jatkaa nuoruuden urheiluharrastusta aikuisurheilun parissa. Useat esimerkit osoittavat, että aikuisurheilun voi aloittaa seniorinakin. Seuratoimintaan osallistuminen antaa tukea harjoittelulle ja tuo uusia ystäviä. Liikunta ylläpitää ja lisää terveyttä.

Kilpailumahdollisuus lisää motivaatiota harjoitteluun ja itsensä haastamiseen. Samalla tarjoutuu tilaisuuksia jopa ulkomaanmatkailuun. Vuonna 2020 EM-hallikisat pidetään Portugalissa ja MM-kisat kesällä Kanadassa. Kesällä 2021 EM-kisat Tampereella!

Ja eipä sitä tiedä, vaikka uusista aikuisurhelijoista löytyisi uusia mitalisteja, sillä Suomea voidaan kutsua jopa aikuisurheilun mahtimaaksi. Vuoden 2017 Tanskassa pidetyissä EM-kilpailuissa Suomi kahmi itselleen perätä 118 mitalia, joista 36 kultaa, 40 hopaa ja 42 pronssia. Venetsian Aikuisurheilijoiden EM-kilpailuissa vuonna 2019 Suomi sijoittui viidenneksi 47 mitalilla, joista 24 kultaisia.

Mutta voitto ei ole tärkeintä, vaan osallistuminen! Vuoden 2020 Urheilugaalassa Urheilun Kunniagallerian Hall of Fameen nostettu yhdistetyn hiihdon moninkertainen olympiavoittaja Samppa Lajunenkin kannusti urheilijoita ”lähtemään matkalle riippumatta siitä mikä on lopputulos”.

Jutun kirjoitti Suuntana100 ry:n perustaja ja toiminnajohtaja Terttu Häkkilä,
joka osallistuu MinuuttiVeto Haastekampanjaan omalla uintihaasteellaan, joka löytyy minuuttiveto.fi -sivuilta ja MinuuttiVeto Facebook-ryhmästä.

Tee oma MinuuttiVeto Haasteesi ja osallistu kampanjaan. Lomake julkaistaan näillä sivuilla!

Suuntana100 niin hyvin kuin suinkin

Suuntana100 ry
MinuuttiVeto Haastekampanjan virallinen organisaatio

Linkit:

Suomen Aikuisurheiluliitto SAUL ry

Ikiliikkuja-lehti 4/2019 näytenumero

Hämeenlinnan Tarmon Aikuisurheilu

Suuntana100 ry